середу, 10 лютого 2021 р.

 

 «ПОВНИЙ ПАХОЩАМИ АСКАНІЙСЬКИЙ СТЕП»

 -відеолекторій  відбувся  в читальному залі юнацького сектору Новокаховської дитячо-юнацької бібліотеки    до  100-річчя з часу виходу  указу Ради народних комісарів України, за яким заповідник «Асканія Нова» став Державним заповідником України під назвою «Чаплі».

                   







          

                                 






                                  Степ! А де йому кінець? Він кінця не має.
                                 У степу, як острівець, зелен-гай зростає.

                                 Це – перлина степова, славою багата.
                                Звуть «Асканія-Нова»
                                В парку вдень і уночі голоси пташині,
                                Там фазани, павичі, сім’ї лебедині.

                               Тож Асканія-Нова – чарівна, мов казка.
                               Хто у ній ще не бував –приїздіть, будь ласка!

                                                                  Марія Познанська

Бібліотекарі оформили  краєзнавчу книжкову виставку і розповіли  юнацтву про Асканію Нову - справжнє диво не лише Приазов’я, а й усієї України. Це найстаріший степовий біосферний заповідник планети та найбільша європейська степова заповідна територія. У тутешніх екосистемах налічується більше 500 видів вищих рослин і понад 3 тисячі видів тварин. У 1984 році рада ЮНЕСКО внесла Асканію до списку еталонних територій планети. Цілинний степ „Асканія-Нова” – єдина в Європі ділянка типчаково-ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг, – має велику наукову, культурно-пізнавальну та практичну цінність….

Так, багатий землевласник Фрідріх Фальц-Фейн у 1898 році у своєму родовому маєтку за власною ініціативою першим у світі вилучив з господарського використання ділянку своїх угідь, яка стала праядром теперішнього найбільшого в Європі (11054 га) заповідного типчаково-ковилового степу.

Ф.Фальцфейн народився у 1863 році в Асканій Новій. Уже в 5 років мріяв створити свій зоопарк і ботанічний парк, став дорослим – мрії збулися і стала справою всього  його життя.

Зрозуміло, що зберегти таке надбання — нелегка справа. Та наступники барона Фальц-Фейна не сиділи на місці. У 1919 році Асканія-Нова отримала статус народного заповідного парку, а наприкінці 20-х років тут організували центр сільськогосподарської та екологічної науки. У 30-х роках на території заповідника створили Всесоюзний інститут акліматизації та гібридизації.

Запрошуємо прогулятися по  заповіднику територія якого  розділена на три великі частини: Північну, Великий Чапельський Під та Південну. Також в Асканії-Новій є зоологічний та дендрологічний парки, науковий музей, ботанічний сад та орнітопарк.

Прогулянка Асканією-Новою — не маршрут одного дня. Величезна територія заповідника займає 33 тис га. Тут можна пересуватись пішки чи автомобілем у супроводі спеціалістів.  А ми запрошуємо читачів до бібліотеки і познайомимось  з Асканією  Новою, щоб   прочитати у певних  туристичних довідниках, путівниках,  фотоальбомах.  В зоопарк Асканії тварини живуть в умовах дуже наближених до дикої природи. Тут можна досліджувати поведінку тварин, не їдучи кудись у Південну чи Центральну Африку, чи Північну Америку, а Асканійський дендропарк створений у безводному степу, нерідко порівнюють з оазисом у пустелі.

Інформацію з фонду бібліотеки підготувала провідний бібліотекар Марія Федотова.

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар