понеділок, 9 серпня 2021 р.

 

Юні читці в літературно-меморіальному музеї

Анатолія Павловича Бахути

                                                

                        Вчасна весна і рання,

                        Вчасна весна і пізня.

                        І як болить, мов рана,

                        І як пянить, мов пісня...

                        Тільки пекла б красою,

                        Небом вела й землею.

                        Тільки була б весною.

                        Тільки була б твоєю.

                                    Анатолій Бахута.

В Новокаховському літературно-меморіальному музеї Анатолія Павловича Бахути відбувся щорічний літературний захід по вшанування пом’яті поета, по врученню літературної премії його імені. Тут зібралися шанувальники його творчості, працівники культури, представники місцевої влади, юні музиканти,читці, місцеві  і Херсонські літератори. 

Цікаві книжкові виставки організували працівники музею: «Талановитий майстер художнього слова» з книжками Анатолія Бахути і «Твори літераторів- конкурсантів на здобуття премії ім. А.П.Бахути».

Присутніх привітав міський голова Володимир Коваленко, який закликав берегти пам’ять про поета-земляка і шанувати його творчість. А  також розповів  про плани - наступного року премія отримає районний статус, бо Нова Каховка стала центром новоствореного Каховського району із населенням у 224 тисячі осіб, до  якого увійшли колишні 5 районів. Очільниця відділу культури і туризму Наталія Зарудна розповіла, що цьогоріч на премію ім. Бахути подали твори 10 місцевих літераторів, з них двоє – у номінації «проза». Однак журі вирішило нікому не присуджувати премію через недостатню якість поданих творів. Літературний захід збагатила творча молодь – вихованці музичної школи – акордеоністи та бандуристи.

Валерій Кулик,Анатолій Кичинський, Андрій Кличановський, Вікторія Деркач, Янна Малига- члени журі літературного конкурсу  на кошти, призначені для премії, – 10 тисяч грн – вирішили видати книги. Сертифікат на 5 тисяч грн отримала Валентина Чорновол на видання книги «Довженко і Нова Каховка». Валентина Петрівна підкреслила, що книга – плід колективної творчості. Над нею працювали вчителі і учні школи, яка носить ім’я Олександра Довженка

 Такий же сертифікат вручили директорці приватної друкарні ПІЄЛ Луїзі Пилипенко на додатковий наклад поеми А. Бахути «Ми – діти людей», яка вийшла друком торік в кількості 15 примірників.

Активно включилися в програму вшанування пам’яті поета юні читачі юнацького сектору  Новокаховської бібліотеки для дітей та юнацтва Анна Федорко та Анастасія Третьякова.

Анна залюбки спілкувалася з поетом Лауреатом Шевченківської премії Анатолієм Кичинським. Читала вірш Анатолія Бахути «Щодення"

Між бездіяльністю і ділом»

На оплески або на сміх

То нас народжують події,

То ми народжуємо їх.

І в кого, де та хата скраю?

Ти, світе, батько чи вітчим?-

Шукаю, зважую, питаю.

А світ здивовано мовчить.

Провідний бібліотекар Марія Федотова













.

Немає коментарів:

Дописати коментар