вівторок, 27 квітня 2021 р.

                                АВТОРИ-ЛАУРЕАТИ НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ :     БІБЛІООГЛЯД

"Я думаю, герой — це хтось, хто розуміє ступінь відповідальності, яка поставляється з його свободою". 

Боб Ділан

Престижна нагорода була створена згідно із заповітом шведського науковця і філантропа, промислового магната і винахідника динаміту Альфреда Нобеля, який направив всі свої кошти у її призовий фонд. Виконуючи останню волю мецената, розпорядники Нобелівського фонду щорічно в день його смерті нагороджують почесними призами та грошовими нагородами "тих, хто протягом попереднього року приніс найбільшу користь людству". Перші Нобелівські премії були присуджені у 1901 році. Сьогодні в списку нобеліантів вже близько тисячі осіб та організацій.

Щедра земля України дала світові цілу плеяду літераторів-лауреатів Нобелівської премії, які розкрили свій творчий потенціал в інших країнах.

Іван Бунін Премія 1933 року з літератури "За строгу майстерність, із якою він розвиває традиції російської класичної прози"в романі «Життя Арсеньева». Автор жив і одружився вперше в Одесі, жив у Полтаві. Разом більше 14 років Бунін прожив безпосередньо на території сучасної України. Володів українською мовою. Перекладав твори з інших мов, зокрема з української.

Борис Пастернак   премія з літератури, 1958. Нобеліант СРСР. Його батьки й діди народилися й жили в Одесі. Премія – за роман “Доктор Живаго”, який влада СРСР сприйняла як антирадянський. Нобелівські лауреати СРСР:

 Михайло Шолохов — російський письменник, виходець з Донщини, за матір'ю українець. Мати — Анастасія Данилова Черникова — донька кріпака, який приїхав на Дон з Чернігова. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1965 року, романи "Тихий Дон" та "Піднята цілина"

·         Шмуель Йосиф Халеві Аґнон (справжнє прізвище Чачкес)— народився у місті Бучачі на Тернопільщині, у заможній і освіченій єврейській родині. За два найвідоміші романи — "Весільний балдахін" і "Нічний гість" в 1966 році йому було присуджено Нобелівську премію в галузі літератури (разом із Неллі Закс) — "за глибоко оригінальну й майстерну прозу за мотивами життя єврейського народу".


Олександр Солженіцин (1918—2008) — російський письменник, за матір'ю — українець. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1970 року за роман "Архіпелаг Гулаг".

Йосиф Бродський (1940—1996) — російський та американський поет єврейського походження, нащадок вихідців з України. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1987 року.

Світлана Алексієвич (31 травня 1948 – ) — білоруська російськомовна письменниця, народилась у Станіславі (нині Івано-Франківськ) у сім'ї білоруса та українки. Лауреатка Нобелівської премії з літератури 2015 року "за поліфонічні тексти, що є монументом страждання і хоробрості в наш час".

·        


Ольга Навоя Токарчук  польська письменниця, есеїстка, авторка сценаріїв, поетеса, психолог, лауреат Нобелівської премії за 2018 рік за "уяву оповідачки, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя". Нагороду вручено у 2019 році. Народилася та виросла в Сулехові (Польща) у сім'ї сина вихідців з України, поляка та українки (також Ольги Токарчук) з Тернопільщини.

СВІТОВА ЛІТЕРАТУРА

Ельфріда Єлінек письменниця Австрії "Піаністка" професор Віденської консерваторії. Вона вчить своїх учнів класичної музики, проте сама дуже далека від гармонії.

Ґабріель Ґарсія Маркес,  «Сто років самотності" -одна з найвидатніших книжок XX століття. Дивна, поетична, химерна історія міста Макондо — від створення до занепаду. Історія роду Буендіа — сім`ї, у якій вирують надзвичайні пристрасті та відбуваються неймовірні події.


Ернест Гемінґвей (Хемінгуей), «Старий і море»  -за  майстерність у мистецтві оповіді, яку він продемонстрував у повісті і той вплив, який він справив на сучасний стиль., а роком раніше — лауреат Пулітцерівської премії.

На премії не щастило

Хоча в різні роки серед кандидатів на Нобелівську премії були й українці з України, та номінування успіхом не завершилося – з різних причин.

«Претендентом в галузі літератури був Іван Франко,1915 році, Улас Самчук, Микола Багряний  у 1963 році, Павло Тичина у 1966 році, Микола Бажан у 1970 році, Василя Стуса   у 1985 році,  Олеся Гончара у 1991 році. У вересні 2018 року, за пропозицією президента Польщі Леха Валенси, український парламент висунув кандидатуру незаконно засудженого і утримуваного в тюрмі українського режисера Олега Сенцова за героїчний ненасильницький протест проти окупації Криму, Севастополя і окремих районів Донбасу та готовність пожертвувати своїм життям заради свободи інших.

Книги цих авторів- Лауреатів Нобелівської премії є у фонді юнацького сектору Новокаховської бібліотеки для дітей та юнацтва. Запрошуємо до бібліотеки, відвідати гостре слово талановитих літераторів всього світу.



За матеріалами Інтернету підготувала провідний бібліотекар Марія Федотова.

 

 

 

 

 

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар