пʼятницю, 12 березня 2021 р.

 

        Арт - зустріч  «Зазиваємо тепло разом з Масницею»

До Веселих свят Масниці- Масляниці, Колодія, в юнацькому секторі Новокаховської бібліотеки для дітей та юнацтва відбулася  зустріч з ученицею Гімназії №9, членом літературно-музичного клубу «Натхнення» Анною Федоро. 





 Юна майстриня розповіла і показала свої захоплення, вподобання, продемонструвала свої ручні вироби, прикраси,  вишивку бісером, художні витвори з фетру, з воску. Анна поділилася секретами та тонкощами, закликала молодь вчитися створювати красиві речі для подарунків близьким людям та друзям.

       Творчість юної майстрині Анни – чудовий приклад, як буденні речі можна перетворити на  гарні витвори, які приносять  натхнення, радість, задоволення.

           Бібліотекарі допомогли молоді в бесіді розпізнати  українське свято Колодій (Масниця), яке припадає на останній тиждень перед Великим постом. У 2021 році Колодій триває з 8 березня по 14 березня. Інші, менш поширені його назви: Сиропуст, Пущення, Масниця або ж “Бабський тиждень”. Цілу неділю у родинах готували різні смачні страви на основі молочних продуктів:вареники, сирники, сирні баби, локшину та галушки також варили на молоці. А з молока робили ряжанку, колотуху, розтирачку, кисіль. Всі каші також готувались у цей тиждень виключно на молоці. В цей тиждень, до Великого посту, всі намагались помиритись. Пробачити старі образи та попросити пробачення у інших, тому Колодія часто називають святом “примирення”.

Свято, схоже на українську Масницю, святкують у багатьох країнах Європи. Це своєрідні проводи зими та зустріч весни. Для них характерні масові гуляння, під час яких люди співають пісень, влаштовують костюмовані дійства та смачно їдять.

За матеріалами Інтернету підготувала провідний бібліотекар Марія Федотова.



 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар