вівторок, 5 січня 2021 р.

 РОДОВІД КНИГИ "ЗАПОВІТ", БЕЗСМЕРТНОГО, ЯК САМЕ ЖИТТЯ

Під  такою назвою відбулося засідання літературно-музичного клубу «Натхнення" в Юнацькій бібліотеці.

                                                                        Як умру, то поховайте,

                                                                                Мене на могилі,

                                                                                Серед степу широкого,

                                                                                На Вкраїні милій.

Бібліотекарі розповіли молоді про   родовід твору «Заповіт»  Тараса Григоровича Шевченка– безсмертного, як саме життя до  175 річчя  його написання .

Написаний  "Заповіт" в Переяславі, переписаний без назви в альбомі "Три літа". Відомі ще два автографи цього твору, що зберігаються в Інституті літератури ім. Т.Г.Шевченка АН України. У рукописному збірнику "Стихотворения Т.Г. Шевченка", виготовленому І Лазаревським, з власноручним виправленнями  Шевченка, вірш  має назву "Завіщаніе". Вперше надруковано в безцензурному виданні "Новые стихотворения Пушкина и Шевченки" (Лейпциг,1859)  під заголовком "Думка". Цей вірш стоїть у ряду з  кращими революційними творами  періоду "трьох літ"- "Сон" ("У всякого своя доля"), "Кавказ" (І мертвим, і живим, і не народженим"), - закликає до боротьби за ідеали волі. "Заповіт" - найдосконаліший зразок світової літератури. Ритміка вірша динамічна, мінлива, вона всебічно відтворює наростання сили вислову думок і настроїв.

В 60-х роках 19 століття на текст "Заповіту"  поклали музику Микола Лисенко і Михайло Вербицький. На текст "Заповіту" написано  кілька  музичних  творів великих форм: кантати, симфонічні поеми, понад 60 варіацій музичних інтерпретацій твору.

                  







 Підготувала   Провідний бібліотекар   Марія Федотова  - за творами Т.Г.Шевченка-

Немає коментарів:

Дописати коментар