понеділок, 14 грудня 2020 р.

 Усний журнал «Чорним вогнищем скорботи»

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.                                                            

       Душевні, добрі, сили вперті

Змогли стихію подолать

Комусь прийшлось назавтра вмерти,

Комусь – ще довго помирать.

Біль без траншей і без окопів…

Він увійшов у пам'ять літ.

Спасли Чорнобильці Європу,

А, може,й цілий світ.





Працівники Новокаховської юнацької  бібліотеки облаштували книжкову виставку «Гірка полин трагедії»,   з книг, газетно-журнальних статей, віршів, присвячених цій тематиці. Портрети перших ліквідаторів, книги  та газетні статті про Чорнобиль провели усний журнал, з метою  розширити знання читачів  про Чорнобильську трагедію,  про потенційну небезпеку радіації для усього живого, розповіли про ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, саме 14 грудня було закінчено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Ті люди, які вважають цей день своїм святом називають Днем ліквідатора, незважаючи на всі труднощі і проблеми.

            У ліквідації Чорнобильської катастрофи брали участь 650000 людей з усього Радянського Союзу, найбільше було українців.  26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша  в історії атомної енергії аварія, яка призвела до жахливих наслідків. Від внутрішніх детонацій знищила 4-й  блок АЕС, і радіоактивні елементи йоду,  стронцію і цезію поширилися на північну частину України,  Білорусії, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії й інших країн. Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви. Зараженню піддалися близько 200 тисяч кВ. км. Земель,  70 процентів з яких – територія України, Білорусії та Росії.  Радіоактивна хмара досягла і більш віддалених від місця катастрофи регіонів. Радіоактивні дощі пройшли и арктичних регіонах Радянського Союзу, , Швеції, Фінляндії, Норвегії. Цезій – 137 був знайдений в мясі оленів і рослинах лишайника.

             Проведено масу розслідувань, але  єдиної причини виникнення аварії на атомній станції  в Чорнобилі до цих пір не виявлено. Для України Чорнобиль порівняний з наслідками війни. Людські життя і матеріальні збитки, втрата території, яка дорівнює цілій європейській державі, приблизно такій як Данія чи Голландія. Збудований саркофаг »Укриття» -  це найважливіший і переломний етап у битві за життя планети. Наша пам'ять і пам'ять багатьох наступних поколінь знову буде повертатися до трагічних квітневих подій 1986 року, ядерна смерть загрожувала всьому живому і неживому.

Ми низько схиляємо голови перед цсіма, хто пішов тоді у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Всі вони виконували свій  синівський обов’язок перед рідною землею і рідним народом – зупинили розповсюдження катастрофи, унеможливили її переростання у глобальний винищувальний смерч для всієї України, інших народів. Ми всі, хто живуть нині їм безмежно вдячні. Низький уклін усім тим, хто ліквідував наслідки аварії на Чорнобильській АЕС та будував об’єкт «Укриття»!

Підготувала провідний бібліотекар Марія Федотова (за матеріалами Інтернету та книжкового фонду бібліотеки)


Немає коментарів:

Дописати коментар