понеділок, 21 травня 2018 р.

НЕ ДАЙ СНІДУ ШАНСУ!

 Зустріч в юнацькій бібліотеці

 У драмі людській небагато дій:
Дитинство,юність,молодість і зрілість
 Роби, що хоч, ридай або радій.
Неси свій хрест.
Все інше — позасталість.    
 Настане час — і піде все в архів,
Уламки долі винесе на сушу.
Життя — спокута не своїх гріхів,
Життя — це оббирання з реп’яхів,
Що пазурями уп’ялися в душу.
                           Ліна Костенко


В Новокаховській юнацькій бібліотеці відбулася зустріч молоді з лікарем наркологом до Всесвітнього Дня пам’яті померлих від СНІДу.
 Коли народжується людина, загорається вогник її життя. Протягом юності, молодості та зрілості цей вогник стає більш яскравим та потужним, набирає нових кольорів і відтінків. Як довго він полум’янітиме, залежить від самої людини. У хворих на СНІД свічка життя гасне дуже раноНедуга забирає красивих і молодих, які могли б стати видатними людьми, жити довго й щасливо. У пам’яті людства є багато прикладів, від яких холоне в жилах кров. Достатньо згадати епідемії чуми, холери, віспи та інших інфекцій. Відомо, що тільки в ХIV столітті «чорна смерть» — бубонна чума — викосила від чверті до третини населення Китаю, Індії, Європи. Але навіть письменники-фантасти не змогли передбачити, що наприкінці другого тисячоліття нашої ери виникне інша загроза для людства.
    В читальному залі бібліотекарі організували книжкову полицю «Смерть на кінці голки»,  приготували віртуальну  історичну хроніку про знаних людей світу, що померли від СНІДу. Запросили Сергія Вікторовича Улітіна, лікаря–нарколога психоневрологічного відділення Новокаховської міської  центральної лікарні на зустріч зі студентами, що з усієї області приїхали навчатися в  Новокаховському  Політехнічному  Коледжі (НКПК).  Юнаки - першокурсники, майбутні авто електрики прийшли на захід з викладачем історії  Колесник Костянтином  Сергійовичем. Бесіда переросла в довірливі відносини студентів з лікарем – професіоналом,  який застеріг від нездорових спокус – паління, алкоголю, наркотиків, випадкових статевих відносин, що згубно впливають на молодий організм. Закликав молодь до спорту, здорового способу життя, зміцнення  імунної системи кожного молодого організму. Поділився статистикою  - як саме починається  захворювання по місту Нова Каховка,  на Херсонщині, загалом. Бібліотекарі продемонстрували  фільм, присвячений видатним особистостям, які в розквіті сил та творчої наснаги пішли з життя через страшну хворобу — СНІД. Хвороба не жаліла нікого, жертвам СНІДу стали мільйони людей серед них: Рудольф Нурієв -  радянський і британський балетмейстер та танцівник, Фредді Мерк'юрі, легендарний вокаліст групи Queen, ізраїльська актриса і співачка Офра Хаза, американський репер Ерік Райт, більше відомий як Eazy-E,  Чарлі Шин - найбільш високооплачуваний актор світу,  Кріс  Сміт - міністр культури Великобританії, Айзек Азімовмайстер наукової фантастики, професор біохімії, популяризатор науки (письменнику робили операцію на серці, вірус потрапив в організм через донорську кров), Джіа Каранджі світова модель ( Джіа підсіла на наркотики, кинути не вдавалося)...
Україна – один із лідерів за кількістю хворих на ВІЛ-СНІД у Європі, але більшість людей із ВІЛ не має доступу до лікарських препаратів, які дозволили б їм вести нормальне життя. На долю нашого покоління випало серйозне випробування — створити сім’ю і виховати здорових дітей в умовах епідемії ВІЛ/СНІДу. Попередні покоління людства не знали подібних загроз. Але те, що найбільше цінувалось у всі часи — дошлюбна цнотливість і подружня вірність, — допоможе і нам. Адже це найкращий захист від ВІЛ. Як і золоте правило моральності: «Стався до інших так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе.

Як почуєш — серце завмирає                         
Від СНІДу наслідки сумні,Від нього ліків ще немає,Тому ми скажем усі разом:СНІДу – НІ!!!

 Підготувала провідний бібліотекар Марія Федотова.




Немає коментарів:

Дописати коментар