середу, 23 вересня 2020 р.

Мистецька віртуальна панорама «Перший лауреат премії «Оскар».

 За фільмами Сергія Бондарчука кіноактора, кінорежисера, нашого земляка, уродженця смт. Білозерки Херсонської області,до його 100-річчя з Дня народження відбулася віртуальна панорама  в студентському гуртожитку Новокаховського ПТУ 14(директор В. Сердюк, бібліотекар О.Філіпенко). Бібліотекарі юнацької бібліотеки приготували тематичну поличку з книгами про С.Бондарчука різних авторів – мистецтвознавців, театралів, сценаристів, акторів. 

Розповіли молоді про всесвітньо відомого режисера Сергія Федоровича Бондарчука, про його  дитинство в степах Херсонщини, про Єйську студентську юність , про воєнну молодість і надбання акторської професії у ВДІК в Москві. 

Радянський режисер й актор українського походження зняв  кіноепопею «Війна і мир» (за романом Лева Толстого), яка 1968 року удостоєна знаменитої світової кінопремії Оскар в категорії «Найкращий іноземний фільм».

            Широке суспільне визнання принесла Сергієві Бондарчуку провідна роль у фільмі «Тарас Шевченко» (1951), за яку він був відзначений Сталінською (пізніше названою Державною) премією.

У 1952 став народним артистом СРСР. Світову славу принесла режисерська діяльність, розпочата наприкінці 1950-х років.

Його дебютом як кінорежисера став фільм «Доля людини» (1959), що одразу ж потрактовано як етапну подію в кінематографі післясталінської доби й він засвідчив посилення гуманістичних, людинолюбних тенденцій у мистецтві. У 1959 став лауреатом Ленінської премії.

По-справжньому епохальною подією стала чотирисерійна стрічка С. Бондарчука «Війна і мир» (19661967), що здобула низку премій на різноманітних кінофестивалях, найпочеснішою і найвизначнішою з яких став «Оскар», вручений українцеві 1968 року. Крім того, що С. Бондарчук — режисер-постановник фільму, він також зіграв у ньому роль П'єра Безухова та написав сценарій.

Наступною вагомою кінороботою Сергія Бондарчука став батально-психологічний фільм «Вони захищали Батьківщину» (1975), де зіграли зірки радянського кіно: В. ШукшинЮ. Нікулін, Г. Бурков, В. Тихонов та інші. Лірико-філософський талант кіномислення Сергія Бондарчука втілився у стрічці «Степ» (1977), знятій за творами Антона Чехова.

Цікаві ролі, раціоналізаторські проекти зняття батальних сцен історичних подій кінофільмів, залучення талановитих акторів – все це цікавило представників світової  кіноіндустрії і Бондарчук старший об’їздив з колегами майже весь світ. Цими фактами  про життя і творчість Сергія Бондарчука ,та подіями цікавилася студентська молодь в гуртожитку. А ще, розповідали про фільм "Девята рота", з афганськими подіями, який відзняв  молодший Бондарчук Федір Сергійович. прагнули  більше знати про особисте життя кіномитця, про його родину, відомих дітей Наталю, Федора, молодшого онука Сергія Бондарчуків.



 












Підготувала провідний бібліотекар Марія Федотова (За матеріалами Інтернету та книжок)
 

Немає коментарів:

Дописати коментар