вівторок, 29 вересня 2020 р.

 

                            30 вересня - День усиновлення.

                                 Діти надають вашому життю 

                        наповненість,    яка без них неможлива.               

                                                                                Джек Ніколс








До цього пам’ятного дня Новокаховська юнацька бібліотека  підготувала тематичну книжкову полицю «Родина, як зірка єдина», наповнивши її  книжками  авторів, які присвятили свої твори найскладнішому періодові розвитку й виховання людини – отроцтву. Великі педагоги  Василь Сухомлинський, Антон Макаренко,  Януш Корчак, Дмитро Ліхачев, Любомир Гузар проаналізували процес фізичного, емоційного, розумового, естетичного, морального розвитку людини в підлітковому віці. У цих книгах можна прочитати, як треба дбати про фізичну й психічну культуру підлітка, важливість трудового виховання, взаємовідносин між хлопчиками та дівчатками,  формування чоловіка й жінки, яке починається в отроцтві.
Працівники бібліотеки провели бесіду на тему усиновлення біля тематичної полиці.

   Усиновлення (удочеріння) - це прийняття в сім'ю неповнолітньої дитини на правах сина чи доньки. Дитина втрачає усі права і зобов'язання щодо своєї попередньої сім'ї і батьків і набуває прав і обов'язків (в тому числі майнових) рідних дітей.

 Опіка і піклування встановлюються над дітьми, які залишилися без батьківського піклування внаслідок різних життєвих причин. Опікунам призначається державна допомога на дітей, однак плату за виконання своїх обов'язків вони не отримують. Опікуни не мають права перешкоджати контактам дітей і батьків, окрім випадків, коли ці контакти завдають шкоди інтересам дитини. Опікунами найчастіше виступають родичі, а також близькі й знайомі дитині люди - сусіди, вчителі, друзі батьків тощо.

  Прийомна сім"я - це сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, яка добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Такі сім'ї фактично допомагають державі виховувати дітей не в інтернатах, а в кращих, сімейних умовах. Відповідно, держава призначає сім'ї допомогу на утримання дітей, грошове забезпечення прийомним батькам, а також надає соціальний супровід (постійну консультативну допомогу від соціального працівника). Діти в прийомній сім'ї зберігають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування та всі пільги, призначені державою такій категорії дітей.

 Цей день з'явився в календарі офіційних українських професійних свят порівняно недавно, в 2008 році, після того, як 27 листопада 2008 року, в Києві, третій Президент України Віктор Андрійович Ющенко "враховуючи суспільну значущість усиновлення в забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім'ї, з метою підтримки та розвитку національного усиновлення" підписав указ № 1088/2008 "Про день усиновлення", який наказував відзначати цей день щороку 30 вересня.

   Саме в цей день, шануються Православною Церквою мучениці Віра, Надія, Любов та їх мати Софія. Віра, Надія і Любов - основні християнські чесноти і, можливо, Президент вирішив, що вони будуть найкращими покровителями Дня усиновлення.

Провідний бібліотекар Марія Федотова  

(За матеріалами інтернету).

 

Немає коментарів:

Дописати коментар