середу, 4 вересня 2019 р.


Живе в народі пам'ять про героїв

 Саме під такою назвою пройшов круглий стіл в Новокаховській юнацькій бібліотеці за участю бібліотекарів та учнів 8-го  А класу ЗОШ №3 та їх класного керівника Лариси Іванівни Коваленко.
Головною метою цього круглого столу стало прагнення вшанування безсмертної пам'яті ветеранів війни та виховання в прийдешнього покоління поваги до захисників нашої Батьківщини, пошану до ветеранів Другої світової війни, героїв Майдану, сучасних подій на Сході України, повагу до свого народу, людяність, чуйність.
Бібліотекарі підготували сценарій, історичні епізоди цих подій в Онлайн режимі, завдяки комп’ютерним технологіям, також книжкову полицю та огляд літератури, що передає історичним і художнім словом сторінки,  трагічного життя народу в період історії та сучасності. Звучала  сумна поезія. Учні долучилися до сценарію і пізнали  історичні факти про Другу Світову війну, її  страшні наслідки та розруху.

 1 вересня 1939 року фашистська Німеччина напала на мирну Польщу. Ця  іскра швидко перетворилася у світову пожежу, а вже 22 червня 1941 року фашистська авіація бомбардирувала Київ. Тисячі киян пішли добровольцями до лав Червоної Армії. 160 тисяч жителів міста створювали захисні рубежі навколо Києва. Спроба фашистів  раптовим ударом захопити Київ не вдалася. Оборона столиці  України тривала 70 днів. Під Києвом ворог втратив близько 100 тисяч чоловік. Для порівняння: Данія захищалася від фашистського нашестя лише 1 день, Бельгія – 19, Франція -44 дні, Норвегія – два місяці.
Сотні тисяч матерів проводжали своїх синів та дочок на фронт. Ішли поети, талановита молодь, вчорашні школярі й школярки, але не всім судилося повернутися до рідної оселі. Так, після Революції Гідності на Майдані,в 2014 році, коли на Схід України в Донецьк і Луганськ віроломно ввірвалися війська Росії,  створювалися добровольчі батальйони для захисту України з активних патріотів:
Помилуй його куле, обмини.
Невже тобі так хочеться убити?…
Він молодий, не має ще жони,
Лиш Батьківщину вміє він любити...

43 мільйони людей забрала Велика Вітчизняна війна. І це не остаточні підрахунки…На українських землях війна тривала 1225 днів і ночей, з 22 червня 1941 року по 28 жовтня 1944 року.За роки війни представники України одержали 2,5 млн. орденів та медалей, 2072 українці отримали звання Героя Радянського Союзу. Страшні сліди залишила війна. Тільки на території України в руїни і згарища було перетворено 714 міст і 28 тисяч сіл. 334 населених пунктів в Україні були спалені фашистами разом зі всіма жителями. Скільки горя, скільки страждань за цими цифрами.
 -Синочку, рідний,чуєш, як курличуть
У синім небі сумно журавлі?
Вони тебе до себе, сину, кличуть,
А ти лежиш в холодній цій землі.
-Я чую, мамо, чую, як співають
Мені над Україною пісні.
Ти не журись, я крила розпростаю
І прилечу до тебе уві сні.
Вкраїнським рушником зітру сльозинку
І поцілую в сивеє чоло…
 Від сина мама погляд відвести не в силі .
А син довічно житиме у сні.
8 Травня 1945 року представники німецького верховного командування підписали в передмісті Берліна акт про капітуляцію збройних сил фашистської Німеччини. Переможне завершення Другої Світової війни значило крах гітлерівського  «нового порядку», звільнення поневолених народів Європи, врятування світової культури і цивілізації від фашизму. День 9 Травня став Днем Перемоги, великим святом всього людства. 1418 днів і ночей йшли радянські воїни вогненними  дорогами війни. Перемогли тому,що відстоювали свою Батьківщину, право на щастя, на життя.
Молодь уважно  слухала, цікавилася книжковими новинками.

Підготувала провідний бібліотекар Марія Федотова. (За матеріалами Підручників Всесвітньої  історії та Новітньої історії України).









Немає коментарів:

Дописати коментар