пʼятницю, 21 лютого 2020 р.


ПОВАЖАЮ ВСІ НА СВІТІ МОВИ, А УКРАЇНСЬКУ ПОНАД ВСЕ ЛЮБЛЮ!

Мово моя, невичерпна скарбнице,
                                          Вічне, нев’януче слово,
 Дай із глибин мені вволю напитись
                                          Чарів твоїх барвінкових.
                                         Від пісні щирої душа увись злітає
                                         Й летить, летить під самі небеса.
                                          Чарівна музика усі серця єднає,
                                          Бо в ній надія, велич і краса.








Юність зібралася в читальному залі Новокаховської юнацької бібліотеки  на пісенний вернісаж з нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови, яке відзначають 21 лютого, починаючи з 2002 року. Про « підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності » було оголошено на 30 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, то організація прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. ЮНЕСКО вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги. Найрідніша, найкраща для нас є рідна українська мова.
У ній усе:
Діброви й верболози,
Дніпра і Ворскли витканий атлас,
Козацька доблесть і кріпацькі сльози,
Ще й дума та, що вистраждав Тарас.
О, що за мова! Тільки скажеш слово –
Й воно співає так, неначе вітер
Струни торкнувся – і вона зітхнула.
Струна? Чи слово? Чи сама душа?
О, що за мова!
Метою заходу, який приготували бібліотекарі юнацької, стало прагнення розвивати інтерес молоді до вивчення рідної мови, літератури, історії, культури України та традицій рідного краю, зміцнювати їхнє почуття національної гордості й гідності, виховування патріотизму.
 «Україна – золота, чарівна сторона. Земля рясно вквітчана врожаями, закосичена лісами й ріками і має чудових людей, що народилися в Україні й живуть тут. Скільки ніжних, ласкавих слів придумали люди, щоб висловити гарячу любов до краю, де народилися. Чим більше проходить часу, тим яскравішою ми її уявляємо. Пізнати все нам допомагають книги і самобутня творчість нашого народу, пісні та колядки, думи, хай же сьогодні свято відкриє перед вами розум, мудрість, творчість нашого народу.». Студентів  НВПУ, майбутніх майстрів перукарської справи (майстер Світлана  Компанець) розважали, заряджали , надихали українською піснею, грою на національному інструменті  учні – бандуристи  Новокаховської музичної школи (викладач класу народних інструментів Людмила Власенко). Молодь цікавилася книжковою виставкою «Рідній мові – шану всенародну», де на вишитих рушниках розкладені Словники, довідники, української мови,українські періодичні видання.

Провідний бібліотекар  Марія Федотова
   






Немає коментарів:

Дописати коментар