четвер, 24 січня 2019 р.


Обласний бібліомарафон "Мова єднання" стартував у юнацькій бібліотеці. 

Участь Новокаховської юнацької бібліотеки в обласному бібліомарафоні.
Обласний бібліомарафон  «Мова єднання», започаткований Херсонською обласною юнацькою бібліотекою ім. Бориса Лавреньова, з метою «всебічного розвитку  і функціонування української мови, як державної у всіх сферах суспільного життя, посилення її консолідуючої ролі у зміцненні державної єдності, враховуючи необхідність захисту мовно-інформаційного простору, підтримки розвитку національної культури» стартував в Новокаховській Централізованій Бібліотечній Ситемі.  Біблотекарі Новокаховської юнацької бібліотеки підготували літературно-музичну композицію «Українськая мова пречиста, ти у серці народу завжди», організували книжкову виставку, книжкові полиці: «Українське слово у пісні» (збірки книжок з пісенними українськими творами), «Рідній мові шану всенародну» (методичні, учбові посібники з української мови ).
 Все в тобі з'єдналося, злилося -  
Як і поміститися в одній! —  
Шепіт зачарований колосся,  
Поклик із катами на двобій.
Ти даєш поету дужі крила,  
Що підносять правду в вишину,  
Вченому ти лагідно відкрила  
Мудрості людської глибину.
І тобі рости й не в'януть зроду,  
Квітувать в поемах і віршах,  
Бо в тобі — великого народу  
Ніжна і замріяна душа

(Василь Симоненко)


Як нема без зірок небозводу,  
Як блакиті без сонця нема,  
Так і мови нема без народу,
і народу без мови нема.  

(Володимир Забаштанський)

 Соловей мовчить на дубі 
У годину вечорову — 
Зачудовано і любо 
Слуха нашу рідну мову.
І коли б він став шукати 
Слів до пісні чарівної,
То набрав би їх багато 
З мови нашої живої.
Григорій Вієру)
Запросили до свого читального залу молодь – учнів-дев’ятикласників  Новокаховської гімназії, їх класних керівників. Захід почався з відтворення сторінок історії .
Бібліотекарі розповіли про державне свято -100-річчя Соборності України, про історичний факт злуки Західноукраїнської Народної республіки і Наддніпрянської Великої України, його значення. Кожна людина має досконало знати не лише історію своєї країни, а й мову, починаючи з витоків писемності свого народу. 


Молоді нагадали про Творців української писемності братів Кирила та Мефодія, які винайшли для нас алфавіт, створили слов’янську писемність, про Івана Федорова, який винайшов перший в історії людства печатний станок і надрукував «Біблію». Фундатором сучасної української мови і літератури став письменник Іван Котляревський, який написав і видав для нас нащадків українською живою, народною мовою, знамениту «Енеїду».  В читальному залі юнацької звучало поетичне читання:  Із давнини нам предки принесли мистецький скарб чарівний і багатий,  і нам на майбуття заповіли і множити його й оберігати! Дзвени, струмуй в пісеннім джерелі, дзвінка вода, струмка вода цілюща , душа і мова нашої землі, і гордість наша й слава невмируща. (із української пісні).  Бібліомарафон  «Мова єднання» надзвичайно цікавий для українців, особливо для підростаючого покоління, щоб показати, чому так важлива незалежність для України, мова, прагнення турботи про неї та популяризації. Фішкою літературно-музичної композиції стала зустріч  молоді з гостем, читачем юнацької бібліотеки,  тепер студентом юридичного факультету  Національного університету Острозької Академії Данилом Найдьоновим. Гарною українською мовою Данило розповів про університет, в якому відсутня корупція, помірна плата за навчання, про культуру спілкування студентів різних факультетів, їх можливості відвідувати лекції зарубіжних  лекторів-академіків , також, про шкільне самоврядування в різних містах України. Це тема, над якою  студенти працюють, щоб виявити ініціативну, креативну молодь, як майбутніх політиків - державотворців. Учні гімназії ще надовго затрималися в юнацькій бібліотеці з бажанням висловити свої думки з приводу  історії та культурних надбань українського народу,  державних свят,  Дня  рідної мови, який  будемо відзначати 21 лютого. Рідній мові – шану всенародну!

Провідний бібліотекар   юнацької бібліотеки Марія Федотова
                                                                      



Немає коментарів:

Дописати коментар