понеділок, 25 квітня 2016 р.

Безмежний світ жіночої поезії.


     Нещодавно відбулася лабораторія читацького смаку «Безмежний світ жіночої поезії». Як сказала Алла Багряна: «Феміністки відстоювали свої права, пост-феміністки відновлюють
права людини. В цьому головна відмінність між цими течіями». Не ми поділили світ на жінок і чоловіків, і не нам доводити, що між ними немає різниці. Ми – за природній стан речей, і за повніше охоплення його емоційних  складових Жінки - матері, дружини, подруги, сестри, коханої.
    Молодь читала поезію, занурюючись в багатий, красивий світ поезії, відтворений Лесею Українкою, Ліною Костенко, Анною Ахматовою, Мариною Цвєтаєвою, Белою Ахмадуліною, Людмилою Татьянічевою.  Познайомились зі збірками поезії краєзнавчого спрямування Лесі Левчук, Ельміри Багірової, Світлани Трохимчук, Тетяни Пустової, Світлани Григоренко. Завдяки  новим технологіям Інтернету слухали голос  А.Ахматової, Л.Костенко, історію життя М. Цвєтаєвої. Читали особисту  поезію, розповідали цікаві історії свого життя, що надихнуло написати ту, чи іншу поезію. Молодих  людей згуртовують  спільні інтереси, захоплення, можливість самовираження.  Юнацька бібліотека  залюбки надає їм таку можливість у  літературно-музичному клубі «Натхнення».

четвер, 21 квітня 2016 р.

Нам є чим пишатись у рідному краї.

     Сьогодні нашим гостям з Новокаховського вищого професійного училища випала нагода здійснити подорож по Херсонщини і ознайомитись з деякими пам'ятками історії та архитектури національного значення. Завдяки тому що подорожували ми віртуально побувати встигли одразу в декількох місцях. Завітавши до Херсона  побачили Катерининський собор, Очаківську та Московську брами Херсонської фортеці, довідавшись хто був авторами цих споруд та з іменами яких видатних людей вони пов'язані. Потому опинились вже зовсім поряд з Новою Каховкою у Корсунському Богородицькому монастирі, який вразив перш за все муром із баштою що вподобали лелеки. Залишивши землі села Корсунка опинились на іншому березі Дніпра у місті Берислав. Тут оглянули унікальну пам'ятку - старовинну дерев'яну Свято-Введенську церкву, переправлену до Бериславу  козаками. Далі мандри привели нас до Свято-Григоріївського Бізюкова монастиря, що розташований на березі Дніпра у селищі Червоний Маяк. Обитель здивувала колишнім розмахом і печерною церквою. Останньою відвіданою історичною пам'яткою стала Кам'янська Січ де ще можна побачити залишки козацької столиці і віддати шану українським лицарям.


середу, 20 квітня 2016 р.

Екологічний бумеранг.

    "Від здоров'я Землі - до здорової людини" так назвали ми свій захід, що був проведений спільно з бібліотекарями Новокаховського коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету. 
    Проблемами екології в нашому місті переймаються не тільки неурядові організації а й просто не байдужі громадяни, тому, аби студенти мали повну і достовірну інформацію, на захід були запрошені фахівці.
   Голова Новокаховської міської громадської екологічної організації "МАМА-86-Нова Каховка" Таісія Козак розповіла про стан питної води в Новій Каховці і прилеглих селах та які чинники впливають на його зміни. Також Таісія Федорівна подякувала студентам коледжу за їх участь у прибиранні парку та очищенні джерел і наголосила, що саме від кожного з нас залежить навколищне середовище стан якого,  в свою чергу, відгукується людині.
   Викладач коледжу Ольга Галаган продовжила тему відповідальності за довкілля. Зокрема розповіла як господарська діяльність впливає на стан землі. Ольга Леонідівна зауважила що Україні дістався неоціненний скарб, до якого треба ставитись дуже дбайливо, і називається він ґрунтом. 
  Зберігати красу рідної землі можна по-різному. Новокаховський художник Олексій Іванов робить це малюючи живописні куточки нашого рідного міста. Ми зробили невеличку виставку його творів аби молоді люди зайвий раз побачили і відчули в яких гарніх місцях ми живемо і прагнули те диво оберігати.
     Громадський консультант з питань екології Оксана Цеацура, що представляє у нашому місті "Українське громадське об'єднання міжвідомчих комунікацій у сфері охорони навколишнього природного середовища е-Екологія" розказала студентам про захист атмосферного повітря. Звернула Оксана Іванівна увагу і законадавчі акти, які регулюють діяльність у цій сфері.
    Прийняти участь у акції "Зробимо Україну чистою разом!" закликала присутніх Марія Єщенко, вона представляє український екологічний рух в рамках міжнародної ініціативи "Let's do it, world".
  Вісновок зроблений всіма був одностайний - якщо буде здоровою природа - буде здоровою і людина. 

    



   

четвер, 14 квітня 2016 р.

Вечір-вшанування воїнів АТО.

Живе лиш той, хто не живе для себе,
Хто для других виборює життя.
    Ці слова Василя Симоненко повною мірою відносяться до наших гостей Артема Шкреби та Олега Єрмолаєва, що несуть нелегку службу в зоні АТО. Задля спілкування з ними були запрошені учні Новокаховського техніко-економічного ліцею. Присутнім на заході був також підприємєць Олександр Пилипенко, який з самого початку війни активно займається волонтерською діяльністю.
    Перш ніж надати слово нашим захисникам ми ознайомили присутніх з електронними ресурсами присвяченими пам'яті полеглих за Україну, порталами що розповідають про перебіг подій в зоні АТО та згадали ту ревну дату квітня 2014 року, коли Рада національної безпеки і оборони України оголосила про початок проведення антитерористичної операції на сході України. На жаль і новокаховській землі довелось приймати своїх полеглих героїв, тож пом'янули їх поіменно бо саме молодь повинна знати хто воював та загинув за єдину Україну. 



вівторок, 5 квітня 2016 р.

Особистість та Інтернет.



    Цікавий пізнавальний захід відбувся в Юнацькій бібліотеці – урок інформаційної культури – «Особистість та Інтернет». Читальна зала бібліотеки наповнився голосами юнацтва – студентів-першокурсників Новокаховського приладобудівного технікуму, майбутніх програмістів з викладачем Сергійом Божиком. Бібліотекар розповіла про бібліотеку, комп’ютерний центр, молодіжний літературно-музичний клуб «Натхнення», запросила молодь стати постійними читачами бібліотеки. Організатор громадської організації «Новий стиль життя», підприємець Дмитро Остапенко, запрошений на зустріч, поділився з молоддю своїми знаннями, досвідом  про переваги та проблеми Інтернету, можливість створити свій бізнес в Інтернеті, як не потрапити на гачок шахраям, як ввічливо спілкуватись в соціальних мережах, як проявити свою особистість, не забуваючи, що ми -Люди.